Корнуелски ябълков сладкиш
Защо корнуелски? Не знам, веднага си казвам. :)
Когато го видях на страничките на руски кулинарен сайт "Поваренок", веднага реших да го приготвя. Още повече, че вечерта имахме ходене на роднинска сбирка. С празни ръце не се ходи, но не ми се искаше да купувам готова торта или сладки.
Сега е сезона на ябълките, така че за десерт ще е корнуелски ябълков сладкиш.
Надявам се да впечатля роднините на съпруга ми :)
Днес репортажа е направо от кухнята :)...няма време за аранжиране.
Продукти за форма с падащ ринг с диаметър 30 см
Чаена Чаша-250 мл
230 гр. краве масло
225 гр бяла кристална захар
4 яйца
2/3 ч.ч. заквасена сметана
375 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
1-2 ванилии
2 с.л. кафява захар
4 средни сладки ябълки(може и кисели, въпрос на вкус)
3-4 с.л. пудра захар за посипване
20 гр краве масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
- Разделят се яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците се оставят в хладилника.
- Разтопява се маслото. За по-удобно маслотосе разрязва на кубчета и се слага в микровълновата на 1,5 минути.
- Разбива се с миксер разтопеното масло, бялата захар и ванилията до хомогена смес.
- Едно по едно към основната смес се слагат жълтиците при непрекъсното разбиваме.
- Следва заквасената сметана.
- Пресява се брашното. Слага се бакпулвера и се разбърква.
- Към течната смес постепенно се добавя брашното. Разбива се постоянно.
- Отделно се разбиват белтъци на твърд сняг(слага се преди разбиване щипка сол. По този начин белтъците със сигурност ще станат на твърд сняг).
- Към основната смес се добавя по една лъжица от разбитите белтъци и отдолу на горе бавно се разбъркват със шпатула, за да не спаднат белтъците.
- На дъното на форма с падащ ринг с диаметър 30 см се слага хартия за печене. Стените намазват се с бучка краве масло. Изсипва се тестото и се разпределя по дъното равномерно.
- Ябълките се обелват. Нарязват се на две. Маха им се сърцевината. Нарязват се на тънки резени. Подреждат ги с облата част нагоре върху тестото в кръг. Трябва да са плътно подредени, като леко ги набождаме в тестото.
- Отгоре се поръсва с кафявата захар.
- Пече се в предварително загрята на 180* градуса фурна до златисто.
- Проверява се готовността на сладкиша с дървен шиш. Щом шиша излиза сух, това означава че сладкиша е изпечен. Изважда се сладкиша от фурната, оставя се за около 10 минути да си почине и да отлепне от стените на формата.
- Внимателно се отваря премахва се ринга. Слага се сладкиша заедно с хартията на метална решетка, докато напълно се охлади.
- Посипва се с пудра захар.
- Сервира се с чаша ароматен чай или кафе.
P.S. Успях да опитам едно малко парченце, преди да бъде ометен за секунди.
Много нежен сладкиш с аромат на ябълки, с усещане за топлина и семеен уют.
Бъдете здрави и щастливи!
Добър Апетит!
Въх, уби ма! Сега как ще заспя, Аля? :))
ОтговорИзтриванеТолкова много обичам ябълкови сладкиши, колкото ми е трудно да ям сурови ябълки. Разкошен е!
Ам аз нарочно по туй време слагам, па ти не спиш а? Дебнеш? :))) Хубав стана. Лек и много ароматен.
ИзтриванеМного ми хареса сладкиша, Аля! При първа възможност ще го направя!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Благодаря за оценката, Хриси! Както споменах вече беше за роднинска среща и трябваше да се постарая. Когато попаднеш сред дами, които са богини в кухнята не може да не се постараеш :)))
ИзтриванеПоздрави от Баку!
Реших,че е по-коректно първо тук да аплодирам този великолепник...Чудесен сладкиш с любимите ми ябълки!Прекрасни снимки,Аля!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Миленче! Когато попаднеш на подходяща светлина стават хубави снимки :))) Но и вкуса на сладкиша не по-малко впечетляващ :)
ИзтриванеБлагодаря още веднъж!