2 години блог с Плетената Питка на Ваня

Днес стават точно две години от създаването на моето скромно местенце. Две години от както започнах пътешествието си из кулинарните блогърски дерби. Чудех се с какво да ви почерпя, но ще спазя българския обичай. Почерпете се с невероятно вкусната питка. Има едно девойче в блогърското пространство на което се възхищавам. Тя има златни ръчички. Каквото и да съм приготвила от нейните рецепти, винаги отличен и вкусен резултат.  Това е  Ваня Джорджевич и нейните невероятни печива. 
Ако искате да видите точно стъпка по стъпка как се приготвя питката влезте ТУК.
Моята питка е по-низка защото използвах форма с ринг с диаметър 24 см.


Продукти:
650 гр брашно
125 мл топло прясно мляко
125 мл топла вода
1 яйце +1 белтък в тестото
50 гр кисело мляко
50 мл олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая

За намазване:
70 гр краве масло
1 жълтък
4 с.л. сусам за поръсване на питката


Начин на приготвяне:

  • В купа смесваме топлата вода, маята,захарта и няколко супени лъжици брашно. Покриваме с домакинско фолио и оставяме на топло да шупне.
  • В голяма купа сипваме топлото мляко, яйцата, олиото, киселото мляко, шупналата мая. Разбъркваме. Сипваме брашното и омесваме меко не лепнещо тесто. Оставяме тестото за 15 минути на страни.


  • Отпочиналото тесто разделяме на 4 топки. Всяка топка разточваме на кръг с диаметър 24см. намазваме с меко масло. Отгоре слагаме другата кора и пак намазваме с масло. И така с останалите като последната най-горната кора не се маже . По средата слагаме ракиена чаша това ще е центъра. Разрязваме до чашата на 8 триъгълника нашата купчинка. Всяко триъгълниче на още 3 по-малки и преплитаме на плитка. Трябва да се получат 8 плитки. 
  • Подреждаме в тава с диаметър 24 см. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса.
  • Втасалата питка се намазва с разбит жълтък. Поръсва се със сусам.
  • Печем на 150*(газова фурна ) до готовност. Проверява ме с дървен шиш.

До скоро Кулинарно Пътешествие!

Коментари

  1. Аля, честита годишнина на блога!
    При теб винаги ми е интересно
    Чудесна питка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дани! За мен удоволствие да пиша за вас :)

      Изтриване
  2. Разкошна погача! Браво на вас и на източника!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е честито местенцето! Ощи много вкусни и фото обиколки да навърти :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честито 2 години списване на блог Аурелия ! Пожелавам ти още много кулинарни идеи и вдъхновение при списването на публикациите.Много почитатели и приятели ! Чудесно е, че си избрала да представиш типичната почерпка с прясна питка.Така е по българската традиция.Чудесна и много вкусна питка се е получила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Аля, да ти е честито блогчето, което винаги е пълно с прекрасни пътешествия, разкази и приключения :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Кро! Ако не бяхте всички вие нямаше да има блог :)

      Изтриване
  6. Аля и от мене поздравления с 2 годинки блог. Никак не са лесни - след това като ли е по-различно.
    Поздравления! Очакваме още вкусни приключения.
    И благодарско за почерпката с тази разкошна питка.
    А иначе ще пийнем по едно ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че намирате време да ми четете глупостите :))) Да видим как ще е по-натам :)Поздрави!

      Изтриване
  7. Цунки, цунки!
    Заради блога, заради това, което си ти самата!
    Желая ти здраве, щастие и вдъхновение - и за приготвяне на вкусотии, и за чудесните ти снимки, и за пътешествия - близки и далечни! Чакам включване от ...:))
    Питката е прекрасна и се нахвърлих веднага, нали знаеш каква съм лакомия:))
    А рецептита на Ваня са просто върха, няма такава, дето да не ми е харесала, малко ми е трудно със запазването им, за да са ми под ръка, като ми потрябват:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,миличка!
      и аз ти благодаря за подкрепата ти не само в блогърското пространство, а извън него. Истинска приятелка за която всеки може да си мечтае!
      Прегръщам те силно!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации