Български Козунак за Великден - ароматен, сладък, вкусен :)

Козунак правя само на Великден. Така съм свикнала от дете. Харесвам този усет на наближаващия празник, очакването на козуначения аромат из цялата къща, боядисването на яйца. До ден днешен омазвам се цялата, докато ги боядисвам, както някога в детството ми. Има нещо вълшебно във всичко това, не мислиш ли, приятелю.?.. Аз обичам козунака да е сладък, да ухае на ванилия и лимон, да мога да си човъркам сладките стафиди  от филията и да има вътре локумче. Рецептата не е моя, а на Петя (Захарно петле) от кулинарния сайт Гответе с мен! Толкова е сполучлива, че от няколко години я ползвам само нея. Много ароматен и невероятно вкусен, а и много много лесен за направа.

! Първото и най-важното условие: всичките продукти трябва да са със стайна температура.
Продукти:
1 кг брашно
40 гр. прясна мая/2 с.л. суха
6 яйца
300 мл. прясно мляко
300 гр. захар
150 гр. краве масло
настъргана кора от 1 лимон
2 ч.л. сок от лимон
2 ванилии
2 шепи стафиди
2 шепи локум нарязан на ситно
50гр. филирани бадеми за поръсване
1 яйце за намазване
2-3 с.л. кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:
В малко топло мляко разреждаме маята, слагаме 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно - разбъркваме на каша, покриваме с домакинско фолио и оставяме да удвои обема си.
Яйцата се разбиват със захарта. Слагаме към тях затопленото мляко и ванилията. Разбъркваме хубаво. В пресятото брашно се прави по средата кладенче.  Слагаме яйчената смес, настърганата кора, лимоновия сок, маята. Накрая се прибавя затопленото масло и се замесва хубаво меко не лепнещо тесто. Удряме тестото 100 пъти в масата (наистина удрях 100 пъти), като ръцете са натопени в олио. Слагаме на топло да втаса. Аз винаги ползвам фурната загрята на 50 градуса. За около час, час и половина тестото е готово. Другия вариант да сложите купата с тестото в по-голям леген с топла вода. От това тесто правя 2 козунака. Разделям на две. Брашно повече не ползвам, а си топя ръцете съвсем малко в олио. Всяко парче още на две. Правя фитили, които сплесквам с ръка за да се получат дълги правоъгълници. Единия поръсвам със шепа стафиди, другия с нарязан локум. Завивам всяко на руло и двете ги преплитам. Слагам на охлювче в леко намазнена с олио тава и застлана с хартия за печене. Оставям да втасат докато си удвоят обема. Намазвам с разбито яйце, поръсвам с кафява захар и филирани бадеми. Печем на 160* с вентилатор до готовност. Като започне козунака да розовее слагам парче алуминиево фолио отгоре за да не загори и да се изпече отвътре. Проверявам с дървен шиш.

 P.S. В оригиналната рецепта се слага 250 гр. захар, на мен не ми беше достатъчно сладък, затова увеличих захарта. 
Също така сложих допълнително локум от което козунака стана още по вкусен. 
Винаги ползвам течна ванилия.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Алечка, честит Великден! Здраве, много обич и все такова вдъхновение да изпълват душата ти! А козунакът е прелест! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит да е!
      Благодаря и на теб много вдъхновение и щастие!

      Изтриване
  2. Великден ни носи и вълшебство, и здраве, и много настроение, а магията от боядисването на яйцата и напудрената с брашно и ухаеща на вкусен козунак къща, добавя към всичко това и щастие! У вас определено цари празничната магия, Аля! Бъдете здрави и честити и пазете подареното ви от Бога, защото е безценно!
    Красиви и вдъхновяващи празнични дни ти пожелавам! Прегръщам те, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Здраве и благоденствие да има в домът ви, Аура! Цветно и красиво и вълшебно е тук, както винаги! Козунакът е величествен !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на вашия дом щастие, късмет и всичко винаги да е добре!

      Изтриване
  4. Честит Великден Аля! Много представителен козунак, браво!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Винаги бих яла домашен козунак, независимо от месеца и сезона. Прекрасен е, Аура!Всичко хубаво желая на семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Аля,прекрасен козунак,поздравления!И яйцата са толкова нежно обагрени!С пожелание за усмихната и слънчева пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      И на мен тази година много ми хареса, как са станали яйцата и козунака, като че ли стана по-вкусен :))))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации