Салата "Шуба"

В бившия Съветски Съюз тази салата върви наред с Руската. Няма маса на която да не се сервира. Вариантите на приготвяне и сервиране са толкова много, че надали има смисъл да се изброяват. "Шуба" в превод от руски, означава зимно пухкаво кожано палто. Все едно нашата рибка сме облякли в едно такова палто. Аз ще ви предложа моя вариант. Основата на тази салата е рибата сельодка. Много я обичам. Уникално вкусна рибка. Подходяща за самостоятелно консумиране и за приготвяне на различни ястия и салати.






Продукти:
2 бр. сельодка/300 гр. филе от сельодката
4 по-големи картофа
4 бр. цвекло
4 големи моркова
1 гл. стар лук
4 яйца
2-3 с.л. олио
1 майонеза
сол







Начин на приготвяне:
Картофите и морковите хубаво се измиват и се сваряват заедно. Цвеклото се сварява отделно, защото по време на варенето пуска цвят и може да оцвети другите зеленчуци. Яйцата се сваряват на твърдо. Лука нарязваме на много ситни кубчета.

Взимаме форма в която ще редим нашата "Шуба". Аз използвах стъклена тавичка около 30 см диаметър, но може и да го направите порционно с помоща на ринг. Представям ви и двата варианта. На дъното на формата слагате лука, разпределяте по цялото дъно. Рибата се филетира, като й се маха и кожата. Аз използвах вече готово филе. Нарязва се на ситни кубчета и се разпределя върху лука. Помагаме си с лъжица, за да е равномерно. Отгоре поливаме с 2-3 супени лъжици олио, не повече. Следващия ред е на варения морков настърган на средно ренде. Отгоре намазваме с тънък слой майонеза. След това идва реда на картофа, цвеклото и пак тънък слой майонеза. Върху майонезата слагаме още един ред настърган картоф. Пак промазваме с майонезата. Най-отгоре посипваме с настъргано на ситно ренде твърдо сварено яйце. Ако рибката не е много солена може, от време на време, да посолявате редовете зеленчуци.




Готовата салата оставяме за няколко часа в хладилника. Идеално мезе за някоя чашка ракийка или водка. Изненадайте гостите си с по-различна салата.







И да не забравите да си сипите по едно малко. То такова яде ли се без нещо разхладително. :))))

Наздраве!


P.S. Докато я приготвях малко обърках редовете. Върху рибката сложих картофа и така моркова с цвеклото малко се смесиха. Ако решите да я опитате, направете така както го описах в рецептата. Ще изглежда още по-красива и шарена.
Сигурно ще питате откъде да  намерите сельодка. В София, преди време, на булевард Янко Сакъзов, точно срещу парка "Заимов" имаше едно рибно магазинче и там винаги имаше много вкусна сельодка. Другия вариант е руския магазин "Берьозка", пак в София. Може разбира се да опитате с маринована херинга, но ви уверявам че вкуса на салата няма да е същия. Има някой ястия, които си искат точните продукти за да усетим истинския им вкус. Ако решите да я направите за вашите гости. Сварете продуктите предната вечер и на сутринта я сглобете, като оставете поръсването с яйце точно преди сервиране. Защото иначе яйцето в хладилника ще изсъхне и вашата салата ще изгуби външния си вид.









Благодаря на една моя приятелка българка, тука в Баку за щедрия подарък - бутилка бургаска ракийка. 

За твое здраве, миличка!









Добър Апетит!

Коментари

  1. Много мило ми стана от тази публикция... Не съм опитвала салатката, ама така да ми разбуди любопитството, Алечка! Чудно, хайде наздраве да ви е. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любопитството смятам за една добра черта на човешкия характер. Защото само любопитството ни кара да опознаем нови неща в която и да е било област. И аз съм като теб много любопитна, все нещо чета, изследавам, записвам, питам. Бъди любопитна, мило момиче и ще преоткриеш прекрасен и толкова кратък човешки живот. Разбрах от коментара ти в предишната публикация, че бащата на твоя човек е бил в Баку. Още веднъж се убеждавам, че съвпадения няма, всичко си е така, както е предписано и аз не знам от кой...Нека да е от Господ...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации