Бобена чорба"Туршу"- Turşu

Една страхотна бобена чорба по рецепта на свекърва ми - Фирангиз Ханум. Единственото условие е да бъде приготвена от червен боб. Ако я приготвите на село, както бяхме ние, резултата ще е отличен. Тази сме приготвили от боб от тази година, съвсем пресен. Опитайте, убедена съм, че ще ви хареса.

Продукти:
500 гр. червен боб
3 гл. стар лук
3 домата
2 с.л. ориз
1 с.л. топено краве масло(рецептата ще намерите ТУК)
млян черен пипер на вкус
сол

Начин на приготвяне:
Най-добре да накисните боба предната вечер, така ще се свари по-бързо. Боба прецеждаме, заливаме със студена вода около 3 литра и варим докато напълно не омекне. Може да ви се стори водата много, но по време на варенето ще изври достатъчно количество и ще остане толкова колкото ни трябва. Ако водата ви изври в повече  може да добавите вряла вода съвсем малко. Трябва да се получи средна на гъстота чорба.


През това време лука се нарязва на ситни кубчета и се запържва в топено краве масло, след като добие златист цвят слагаме обелените и нарязани на ситно домати. Задушаваме около 15-20 минутки на много слаб котлон.

 
Когато нашия боб е готов, вадим половината от боба в купичка и с помощта на вилица намачкваме го, след което връщаме  към супата. Слагаме 2 с.л.ориз. Сипваме и доматената смес, черния пипер, солта - разбъркваме и готвим още 10  минутки. След като изключим нашата чорба, оставяме я поне за 20 минутки да си отпочине.

Докато  чорбата отпочива затопляте няколко къса хляб направо на котлона и сервирате.


Добър Апетит!

Коментари

  1. Смятам,че и ние ще я харесаме тази супичка....Записвам си рецептата и ти благодаря,Аура!
    Ооо,благодарност и на Фирангиз!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, много се радвам че ти допада. Наистина е хубава и лека въпреки маслото.
      Голямо благодаря от свекърва ми!

      Изтриване
  2. Ах ти, пак нещо интересно и различно, как може нещо дребничко наглед да промени един боб...Непременно ще се опита...след време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато гледам, как свекърва ми готви..незнайно защо се сещам за баба ми...Много си приличат, дори имат същите ръце.Съвремените ястия някак си позагубили онзи свой вкус. Вкус на дом, огнище и бабината топлина.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации