Черешов пай

И отново в духа на черешовия сезон. Ако и вие, като мен обичате толкова много черешите, направете си един пай. Рецептата я имам много отдавна и вече не си и спомням от къде е. Продуктите са за тавичка с размер 28 см.

За тестото:
300 гр. брашно
150 гр. маргарин
50 гр. масло
6 с.л. студена вода

За пълнежа:
1,200 кг череши
200 гр. захар
3 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
1-2 капки бадемова есенция

Начин на приготвяне:
С помоща на кухненски робот(може и на ръка) стриваме брашното, студения маргарин и студеното масло(нарязани на кубчета) на трохи.+ водата и замесваме меко тесто. Оставяме го в хладилника за 20 минутки.
През това време на измитите череши им вадим костилките+захарта, нишестето, лимоновия сок, бадемовата есенция-всичко разбъркваме. От тестото отделяме малка част от която ще правим лентичките за отгоре, оставяме я в хладилника. От основната част расточваме кора с размер по голям от тавата. С помоща на точилката прехвърляме кората в намазнена с масло тавичка, леко я притискаме към дъното и стените. Това което излиза извън тавата изрязваме по ръба с нож. Изсипваме пълнежа заедно със сока в тавичката върху тестото. От нишестето сока много бързо ще се сгъсти и няма да намокри кората. От останалото тестото расточваме кора и я нарязваме на лентички, отгоре оформяме нещо като решетка.

Печем на 200* около 30 минути. После на 180* до леко златисто.


Оставяме до пълното изстиване в тавата. Сервираме поръсен с пудра захар.


Ако тавичката ви е като моята - не се разглобява - за да можете по лесно да извадите пая от тавата, преди печене вземете хартия за печене, отрежете 2 парчета и ги сгънете във вид на широки ленти, за да станат около 4 слоя. Така сложените ленти ги сложете на кръст в тавичката, под тестото. Лентите трябва да стърчат извън тавата, за да можете после да ги хванете и извадете така пая..  :P ...
Ако черешите, които ще ползвате са сладки, може да намалите захарта.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Много апетитен пай, Аля! Жалко, че съм на диета :((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Нищо, като ти свърши диетата спокойно можеш да го направиш и с други плодове, ако черешите свършат :)

      Изтриване
  2. Апетитни снимки на този толкова обичан пай!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации