Три сестри - Üç bacı
Една страхотна рецепта от Азербайджан за пълнени зеленчуци.
Продукти:
500 гр. месо (телешко, свинско или агнешко, може кайма)
2 гл.стар лук
8 бр. мини патлаждана/2 бр. голями
7 малки чушки за пълнене
3 домата
150 гр. краве масло
1/2 вр. кориандър
1/2 вр. копър
шепа сварен нахут
млян черен пипер
сол,
кисело мляко
Начин на приготвяне:
На чушките и доматите отрязваме капачета и ги издълбаваме. Вътрешноста на доматите нарязваме на ситно. Патладжана трябва да е от малките, ако нямате такива, просто ги разделете на две. Правим малки надрези на патладжана, заливаме със студена вода и слагаме на котлона да кипне за 5 минутки. Изваждаме, отцеждаме и оставяме да изстине.
През това време месото се смила на ситно през месомелачката 2 пъти. Втория път заедно с лука. Изсипваме каймата в сух тиган, сипваме 1 ч.ч вряла гореща вода и на среден котлон запържване до пълното изпаряване на течността.Слагаме вътрешноста на доматите, 100 гр.краве масло и задушаве още до пълното изпаряване на течността. Пълнежа тогава е готов, когато започне леко да се запържва. Към топлата кайма прибавяме нараязани на ситно зелени подправки, сол и черен пипер, разбъркваме.
На патладжана с пръсти се разширяват отворите внимателно. Пълним нашите зеленчуци, като в пълнежа добавяме по 3-4 зърна нахут и подреждаме в дълбок тиган.
Към 1 ч.ч вряла вода слагаме останалото масло, внимателно заливаме зеленчуците и слагаме на много слаб котлон за около час и половина под капак. Сервира се с кисело мляко.
Добър Апетит!
Продукти:
500 гр. месо (телешко, свинско или агнешко, може кайма)
2 гл.стар лук
8 бр. мини патлаждана/2 бр. голями
7 малки чушки за пълнене
3 домата
150 гр. краве масло
1/2 вр. кориандър
1/2 вр. копър
шепа сварен нахут
млян черен пипер
сол,
кисело мляко
Начин на приготвяне:
На чушките и доматите отрязваме капачета и ги издълбаваме. Вътрешноста на доматите нарязваме на ситно. Патладжана трябва да е от малките, ако нямате такива, просто ги разделете на две. Правим малки надрези на патладжана, заливаме със студена вода и слагаме на котлона да кипне за 5 минутки. Изваждаме, отцеждаме и оставяме да изстине.
През това време месото се смила на ситно през месомелачката 2 пъти. Втория път заедно с лука. Изсипваме каймата в сух тиган, сипваме 1 ч.ч вряла гореща вода и на среден котлон запържване до пълното изпаряване на течността.Слагаме вътрешноста на доматите, 100 гр.краве масло и задушаве още до пълното изпаряване на течността. Пълнежа тогава е готов, когато започне леко да се запържва. Към топлата кайма прибавяме нараязани на ситно зелени подправки, сол и черен пипер, разбъркваме.
На патладжана с пръсти се разширяват отворите внимателно. Пълним нашите зеленчуци, като в пълнежа добавяме по 3-4 зърна нахут и подреждаме в дълбок тиган.
Към 1 ч.ч вряла вода слагаме останалото масло, внимателно заливаме зеленчуците и слагаме на много слаб котлон за около час и половина под капак. Сервира се с кисело мляко.
Добър Апетит!
Не мога да не коментирам и тук, направо ухае ястието, чудесно е.
ОтговорИзтриванеБлагодаря...И е много вкусно!
Изтриване