Кюлча - Külçə

 


Продукти:
500 гр. брашно
2 яйца
1/2  ч.ч. захар
2/3 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. семена от резене
олио





Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Към него слагаме всички сухи подправки, разбъркваме с лъжица. Семената на резене слагаме в малко тиганче и леко загряваме на силен котлон за около 5 минутки при непрекъснато бъркане за да не загорят. След което ги счукваме на едро и прибавяме към брашното. Резенето придава на хлебчето страхотен аромат.
Тука е мястото да пусна и снимка на тази подправка. Оказа се, че в България го продават в аптеките за чай :smile1:


Отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците леко разбиваме с вилица. В средата на брашното правим кладенче и слагаме белтъците. Разбъркваме с вилица, прибавяме задължително топло мляко. Замесваме меко тесто, нелепнещо по ръцете. По време на месенето топим ръцете си в олио. Оставяме тестото да удвои обема си за около 1,5 часа.


След като втаса, още веднъж съвсем леко го омесваме, оформяме на кръгло хлебче и поставяме в предварително намазнена формичка. Аз използвах форма с диаметър 26 см. На дъното сложих хартия за печене и не слагах никаква мазнина. Оставяме така да втаса за още 1 час. След което с помощта на чаена лъжичка оформяме нещо като рисунка, във вид на рибени люспи. Намазваме отгоре с разбит жълтък. 


Печем на 180 градуса около 30-40 минутки, като през цялото време наблюдаваме да не загори. Тестото е сладко и бързо изгаря.



Добър Апетит!

Коментари

  1. Ще си намеря аз такива семенца, от кога се каня...А лелята е много симпатична, напомня ми отминали времена, в които отношенията между роднините са били много, много близки. За жалост вече не е така, поне тук в БГ...

    ОтговорИзтриване
  2. Разбрах, че в България се продавали по аптеките за чай на кърмачки.
    Да, лелята е уникална. Много добър човек е. Дано Господ й отреди още живот.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации