Зелена Долма

Миналата седмица си бяхме на село. И докато си седяхме на лафче с братовчедката на мъжа ми, тя ми сподели една вкусна рецепта за зелена Долма(сърми по-нашенски). В началото се чудих каква ще е на вкус с толкова зелении, но след като  сме я опитали оказа се много много вкусно ястие. В рецептата има кевер, който много се ползва в Азербайджанската кухня. На вид прилича на зелен чесън, на вкус наподобява зелен лук. Не съм виждала такова в България, затова няма да го слагате или пък може да го замените с някоя зеленийка по ваш си вкус.


Продукти:
1 ч.ч. кръгъл ориз
1 вр. зелен лук
1 вр. кевер
1 вр. копър
1/2 вр. кориандър
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. мента
100 гр. краве масло
млян черен пипер
сол
лозови листа

Начин на приготвяне:
Лозовите листа се попарват. Ориза хубаво се измива. Аз сменям поне 5 пъти водата. Зелениите, след като бъдат хубаво измити, се нарязват на ситно.


Към ориза слагаме нарязаните зелении, 75 гр. студено, настъргано на ситно ренде масло, сол, черен пипер - всичко хубаво се разбърква.


Завиваме нашите сърмички(в Азербайджан ги правят като малки възглавнички) и ги подреждаме в тенджерата.

Отгоре покриваме с чиния, която трябва да е толкова голяма, че да покрие сърмичките.
Останалото масло слагаме в чаена чаша, заливаме с гореща вода до горе. След като маслото се разтопи изсипваме водичката върху сърмите. Течността трябва да покрива до средата чинията. Ако тази вода ви е малко сипете още. Слагаме на слаб котлон да се задушават около 45 минути. Обикновено след това време изваждам една сърмичка и опитвам. Ако ориза е омекнал, изключвате котлона и оставяте за 30 минути да си отпочинат.
Сервираме  с кисело мляко.

Добър Апетит!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации