Бакинска Довга

Бакинска Довга - една много вкусна млечна супичка от Азербайджан.
Консумира се добре изстудена в  летните жеги, като имаме предвид, че  жегата в Азербайджан през лятото достига до +45 С ...  ::).. Тази супа е на почит в нашия дом...

Оригиналната рецепта се прави с млечен продукт - Мацони, това е нещо между киселото мляко и заквасената сметана. Пригодих я към българските продукти.


Продукти:
2 коф. кисело мляко
0,500 мл кисело мляко за пиене
2 кофички заквасена сметана
гореща вода
1 яйце
2 с.л. брашно
1/2 ч.ч. ориз
50 гр.масло

Зелени подправки:
1 вр. кориандър
1 вр. магданоз
1 вр. копър
1 вр. киселец
1 вр. мента
500 гр спанак
1 малка консерва нахут
сол

Всички зелени подправки хубаво се измиват, подсушават се и се нарязват на ситно. В голяма тенджера изсипваме кис.мляко. кис.мляко за пиене(кефир) и заквасената сметана. Объркваме хубаво с тел. + яйцето и също с тел разбиваме добре. След това слагаме и 2 с.л. брашно, пак с тел объркваме за да не останат бучки. От тук нататък почваме да бъркаме задължително с дървена бъркалка или лъжица. При непрекъснатото бъркане по лека добавяме горещата вода. Сместа трябва да се получи по рядка от боза. Слагаме и измития ориз. Слагаме тенджерата със сместа на среден котлон и непрекъснато бъркаме сместа докато не заври. Ако не бъркаме супата ще се пресече. Малко е трудоемко, ама резултата си заслужава. След като заври, намаляваме котлона и продължаваме да бъркаме, докато ориза не бъде готов. + зеленията и също бъркаме + маслото, ври около 5-7 минутки на много много слаб котлон. Докато готвите солта не слага, защото ще се пресече. Готовата супа я махаме на страни и я оставяме открита да изстива. След като е напълно изстинала слагаме нахута и солта. Оставяме поне за 2 часа в хладилника.
Ако имате време и желание оставяте супата за следващия ден, когато вкуса й невероятен.

Рецептата е  от сайта Поваренок.ру.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Ей, тази довга е доказано вкусна, т.е. изпитана от мене. Странен, нов вкус, много богат и приятен. Кориандър само не намерих аз...но ако намеря, ще я правя пак специално. Чудна е и много различна от опитваните неща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааа Весе, защо мълча досега. Надявам се да ти е харесала. Да, различен вкус,но е много ароматна заради зелениите и за летните жеги е много подходяща.

      Изтриване
    2. А, не съм мълчала...някъде писах по отчетите, ама ти не си видяла :), а може и да си забравила, нещо те питах за кориандъра май тогава.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации